Blog: Darovanie potravín, verejná chladnička (časť druhá)

Darovanie potravín, verejná chladnička (časť druhá)
Podľa OSN ročne vyhodíme až zarážajúcich 1,3 miliardy ton potravín, čo je tretina všetkých vyrobených potravín v sume približne jednej miliardy amerických dolárov. Jedlom sa plytvá v každej fáze potravinového reťazca – od farmy až po stôl.

Preto sme Vás ešte v minulom roku TU informovali o projekte verejnej chladničky, ktorý sme chceli rozbehnúť v našej krajine, aby sme aspoň malou čiastkou minimalizovali plytvanie potravín, ešte vhodných na konzumáciu. Na projekt sme nezabudli a po porade s viacerými potenciálnymi účastníkmi sme sa na začiatok obrátili na Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Na odpoveď sa čakalo dlhšie, ale dňa 29.2.2016 prišla a radi by sme prostredníctvom tohto článku vyjadrili naše poďakovanie za jej rozsiahlosť a odporúčania prof. MUDr. Ivanovi Rovnému, PhD., MPH. Bohužiaľ, naše predpoklady sa nám potvrdili hneď na začiatku - s projektom verejnej chladničky môžu vzniknúť na Slovensku problémy. Na základe odporúčaní  od tejto myšlienky zatiaľ ustúpime.

Ako ste určite všetci  zaregistrovali, pred pár dňami na Slovensku prebehli parlamentné voľby.  Boli by sme radi, ak jednou z tém novej vlády bude i riešenie neefektívnosti využívania potravín. V tom prípade by sme sa k projektu verejnej chladničky radi vrátili.

Máte nápady ako minimalizovať plytvanie potravín ale aj iných hmotných vecí? Radi by ste rozbehli svoj vlastný dobročinný projekt s pomocou VENUJEM.SK? Kontaktujte nás.

Celé znenie odpovede z ÚVZ SR nájdete v priloženej prílohe. (Ak Vám prílohu nejde zväčšit nájdete ju aj TU)


0 komentárov na "Darovanie potravín, verejná chladnička (časť druhá)"

Nový komentár

Pre komentovanie sa