Blog: O živote na ulici

O živote na ulici

Dnes som sa stretol s pánom, ktorý - podľa jeho vlastných slov - premrhal už veľa šancí na pokojný život. Zaujímal ma nielen jeho životný príbeh ale i život človeka bez domova na ulici vo všeobecnosti. Keď som sa ho opýtal, či by som mohol náš rozhovor nahrávať, bol z nejakého dôvodu veľmi skeptický. Nechcel som, aby mu bol môj záujem nepríjemný, preto som od svojho pôvodného nápadu upustil.

Michala (nazvime ho týmto vymysleným menom) som stretol v nemenovanom obchodnom reťazci, kde už nejaký ten týždeň predáva časopisy. Na začiatku som mu povedal niečo o našom projekte a o tom, ako rád by som mu pomohol začať nový život, nájsť prácu a strechu nad hlavou. Samozrejme záujem mal.

PRÁCA JE, LEN ĽUDOM SA NECHCE ROBIŤ


Z rozhovoru, ktorý sme viedli ma najviac prekvapila skutočnosť, že aj pre ľudí v núdzi je práce dostatok. Dokonca ju nemusia ani hľadať - práca príde za nimi. Michal mi prezradil, že niekoľko krát do týždňa (v týchto mesiacoch približne dva krát, v lete omnoho častejšie) príde na charitu podnikateľ alebo iná osoba, ktorá tu ubytovaným ponúka prácu. Finančné ohodnotenie nie je vôbec zlé, prirodzene sa líši od konkrétneho prípadu, nie je ale problém si zarobiť aj 3 eurá na hodinu. Dokonca sa objavila ponuka ísť pracovať do Belgicka za 1 600 € s nástupom ihneď. Michal mi prezradil, že ľudom sa pracovať nechce, sám ale rozhodne nie je jedným z nich. Rád by využil možnosť ísť do spomínaného Belgicka, žiaľ, momentálne je práce neschopný. Jedným z dôvodov prečo sa podľa neho ľudom na ulici pracovať nechce je štátna podpora, na ktorú už sú zvyknutí. Majú už určitý životný komfort, ktorý len veľmi neradi opúšťajú. Druhým dôvodom je namiesto vykonávania zmysluplnej práce dopriatie si nejakého toho destilátu. Som však rád, že sa nájdu i takí, ktorí svoj život ešte nezavrhli a snažia sa. 

NOCĽAH UŽ OD 50 CENTOV

Nocľah na charite v Žiline podľa jeho vlastných slov stojí 50 centov pre tých, ktorí žijú len zo štátnych dávok a 1 euro pre tých, ktorí si čo-to ešte privyrobia. Mesačne čiastka 15/30 eur, čo naozaj nie je veľa. Napriek tomu, nie všetci možnosť prenocovať v teple využijú. Prečo? Otázka, na ktorú som len ťažko hľadal odpoveď. Michal mal pre mňa jednoznačnú odpoveď: ALKOHOL. Je pravda, že ľudia v núdzi chcú často krát zabudnúť na svoje problémy a tak požívajú alkohol. Vždy je tu ale možnosť začať odznova, žiť aspoň trochu lepšie. Základnou podmienkou prijatia na nocľah je prejsť dychovou skúškou. Michal mi prezradil, že niektorí špekulanti hneď ráno opúšťajú charitu so zámerom rýchleho opojenia alkoholom, aby tak večer dychovou skúškou prešli...

Vraj sú i skupinky takých, ktorí pijú nonstop. Dozvedel som sa, že ľudia z charity sa starajú i o takýchto ľudí. Často ich nájdu vo veľmi zlom stave, zoberú ich k sebe, dva/tri dni sa o nich starajú. Bohužiaľ, ako náhle opustia charitu kolotoč sa začína od znova.

Je smutné, že sa nájdu ľudia, ktorí čakajú len na moment opitia niekoho do bezvedomia - aby mu aj to málo, čo má, ukradli. Aj o tom je život na ulici, prezradil Michal. 
ZAROBIŤ SA DÁ

Michal je vyučený maliar a vystriedal už mnoho robôt. Ako som spomínal, momentálne je práce neschopný, má zranenú ruku a chodí na rehabilitácie. Aj napriek tomu predáva časopis NOTABENE, pretože vie, že ide tuhá zima a potrebuje si zabezpečiť nocľah. Prezradil mi, že hlavná časť jeho príjmu nejde ani tak z predaja časopisu, ako z dobrovoľných príspevkov ľudí bez jeho kúpy. Časopis kúpi za 70 centov. Áno, najskôr ho musí kúpiť, takže už dopredu musí mať nejaký kapitál. Predáva ho za 1,40 €, získať môže teda 70 centov. Keď všetko predá, kúpi ďalšie časopisy a neskôr ich opäť predá.  Michal mi povedal, že nie je problém si zarobiť za jeden deň aj na nocľah na celý mesiac, každý deň je však iný.

Ani neviem ako a náš rozhovor presiahol jednu hodinu. Pomaly sme sa museli rozlúčiť, pretože Michal potreboval ísť na obed, ktorý podávajú na charite. Čo ma najviac zaujalo z nášho rozhovoru? Práca či možnosť nocľahu pod strechou tu existuje a šance na druhý život ľudia dostavajú. Nie všetci ich však chcú využiť.


S Michalom sa ešte určite stretnem. Dohodli sme sa, že na jar, keď vyzdravie, mu pomôžem s prácou v Českej republike, pretože chce odísť zo Slovenska. Moja misia ale ešte nekončí. Pokúsim sa zoznámiť aj s ďalšími ľuďmi v núdzi a zmeniť ich život k lepšiemu ešte tento rok.

Môj veľký rešpekt majú všetci tí, ktorí ľudom v núdzi pomáhajú. Mnohokrát sú pre nich tou poslednou záchranou.

2 komentáre na "O živote na ulici"

Ľuboš Mazur 20. Január 2016 o 19:46

Nehnevajťe sa ja Nota Bene predávam ale aby som si za deň zarobil na bývanie je blbosť. Neviem ským sťe sa rozprával keď sa hanbí aj za meno. Ja Vás zoberiem aj do terénu a sám sa presvečíťe že klame. Som s BA ak máťe záujem tak sa ozvite. Predajca 33. Prajem veľa úspechov.

ODPOVEDAŤ
Pre komentovanie sa
Juraj Adamčiak 27. Január 2016 o 22:11

Zdravím, asi sme sa zle pochopili :) Ono to bolo myslené tak, že sa dá zarobiť na ubytovanie v nocľahárni určitej charity, napr v Žiline to stojí od 0,5€-1€. Dotyčný pán mi povedal, že sa dá zarobiť keď je dobrý deň aj to mesačné ubytko na charite. Ozvite sa mi a niekedy keď budem v BA sa stretneme a môžete mi porozprávať Váš príbeh :)

ODPOVEDAŤ
Pre komentovanie sa

Nový komentár

Pre komentovanie sa